Aloes i jego niesamowite działanie

Ludzie już od tysięcy lat użytkowali zioła i rośliny, aby zapobiegać schorzeniom lub je zwalczać. Bez liku ziół i roślin jest do dzisiaj wykorzystywanych w celu poprawy komfortu zdrowotnego, m.in. mięta, rumianek,aloes-aloe-vera anyż, kozłek leczniczy czy finalnie aloes. Ten ostatni stał się w ostatnich latach naukowym przebojem.Nie bez powodu: sokowi tej rośliny wolno przypisać niezwykłe słuszności. Na całym świecie miliony ludzi zachwycają się niezwykłą mocą tej pustynnej rośliny. Główne zapisy dotyczące soku aloesowego wywodzą sprzed ponad 6 tysięcy lat ze dawnego Egiptu. Aloes był nader doceniany przez Kleopatrę w konserwacji skóry. Sok tej rośliny stał się już w tamtym czasie normą na nieprzemijające piękno. Mniej więcej z tego też czasu pochodzą zapisy o aloesie z mandaryńskiego imperia. W tym regionie sok z aloesu należał do najczęściej używanych lekarstw. Około I wieku naszej ery używanie aloesu rozpowszechniło się zarówno w Europie. Preparat uzyskiwany po wysuszeniu soku z liści aloesu znany był w lecznictwie starożytnej Grecji i Macedonii. Rzymianie, wykorzystując doznania Egipcjan, dorzucali aloes – ku zdumieniu żołnierzy – do ich wojskowego rynsztunku.

Później aloes i ekstrakty z jego liści wykorzystywano zarówno w Średniowieczu, jak i w czasach nowożytnych. Jak znacznie ceniono swoistości aloesu świadczy, fakt iż gdy Kolumb odnalazł tę roślinę w Nowym Świecie, nazwał ją imieniem „doktora w doniczce”.Przez multum lat aloes owijała złośliwa sława, iż działa on intensywnie przeczyszczająco, co zdziałało, iż nikt nie spostrzegł jego dobroczynnego wpływu na zdrowie i krasę. Punktem zwrotnym było ujawnienie faktu, że substancje o niepożądanych działaniach ubocznych (przeczyszczające aloina i emodyna) znajdują się wyłącznie w skórce liścia. Co ciekawe, to właśnie z wykorzystaniem ich kompozycji aloesu w stanie naturalnym nie zjadają żadne zwierzęta, nie siadają na nim owady i nie uszkadza go większa część roślinnych szkodników. W ten sposób aloes sam broni swojego bezcennego wnętrza przed natrętami. Dzięki temu objawieniu rozpoczęto szerzej poznawać nieznane dotąd zbawienne trafności tej rośliny, osiągalne po gorliwym usunięciu zewnętrznej skórki liścia. W rezultacie obecnie aloes jest wykorzystywany do wytwórczości wielu środków aloe vera foreverfarmaceutycznych i parafarmaceutycznych, napojów aloesowych, a również preparatów pielęgnujących krasę i kosmetyków do demakijażu.Aloes Aloe Vera – botanicznie kwalifikowany do rodziny liliowatych, jest rośliną magazynującą pierwiastki. Bo rośnie w zakątkach jałowych i półpustynnych, jest zdolny do produkowania własnych substancji kalorycznych i kumulowania wody. Całe „bogactwo natury” i to, co decyduje o żywotności aloesu, zgromadzone jest w jego miąższu, jakiego pilnie ochraniają szpiczasto zakończone potężne liście, krzaczasto osaczone obok krawędzi kolczastymi ząbkami i ochraniane grubą skórą.Ojczyzna aloesu nie jest znana. Teraz można spotkać aloes w formie zdziczałej w borealnej Afryce, na Bliskim Wschodzie, Azji i na całym południowym terenie basenu Morza Śródziemnego. Na Dominikanie, Antylach, w Wenezueli, jak i też w podzwrotnikowych regionach USA aloes kultywowany jest na ogromnych plantacjach.W czym tkwi siła aloesu?

Działanie i czynniki – Siła aloe vera tkwi w jego wartościowym składzie!Od momentu, gdy roślina ta została drugi raz odkryta w latach 60., w miąższu aloesu wykryto ponad 270 mikroskładników. Należą do nich: substancje mineralne, aminokwasy (w tym dziewięć z dziesięciu tzw. zasadniczych aminokwasów dietetycznych), nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, fermenty, ligniny (wg wielu poszukiwaczy to dzięki nim aloes ma pierwszorzędne umiejętności penetracji ludzkiej skóry), saponiny (o działaniu ściągającym, lekko odkażającym i myjącym), a także wielocukry i śladowe ilości substancji o działaniu biostymulującym. Na dodatek miąższ zawiera mukopolisacharydy, kwasy organiczne, rezolutne enzymy i koenzymy, bioflawonoidy, białka tudzież tzw. wtórne czynniki roślinne. Wiadomo dzisiaj, że mikro-substancje pożywne (a więc wtórne czynniki roślinne) są niezbędne do dostrajania prawie każdych funkcji przemiany materii. Enzymy i pierwiastki minimalne sterują transformacja białek w naszym organizmie i poprzez to wpływają na nasz system immunologiczny. Mukopolisacharydy służą naszemu systemowi jako pierwiastki potrzebne w procesie przemiany błonnika. Witaminy, katalazy i koenzymy kierują biegiem przemiany materii w owocną nam energię.Krocie szczegółów odżywczych zawartych w miąższu aloesu jest dzisiaj przedstawianych jako tzw. adaptogeny, czyli czynniki, które tylko wtenczas są absorbowane przez system, gdy on ich żąda. Z 270 mikroskładników odżywczych zawartych w miąższu aloesu niemal 70 stanowią adaptogenne.


SKLEP - Forever Business Owner - 480000143503

Warszawa,Kraków,Łódź,Wrocław,Poznań,Gdańsk,Szczecin,Bydgoszcz,Lublin, Katowice,Białystok,Olsztyn,Gdynia,Bytom,Rybnik,Tychy,Bielsko-Biała,Zabrze, Gdynia,Częstochowa,Radom,Sosnowiec,Toruń,Kielce,Gliwice,Rzeszów,Gorzów Wielkopolski,Ruda Śląska,Dąbrowa Górnicza,Elbląg,Płock